Ingrediëntenkennis

Maximale concentratie: hersenversterkers en noötropica

Nootropics beloven een vlijmscherpe focus, optimale concentratie en een verbetering van leer- en geheugenprestaties. Kortom: ze stellen u in staat om uw volledige cognitieve potentieel te ontwikkelen. Maar welke stoffen horen eigenlijk bij de noötropica? Hoe werken ze en in hoeverre is de toename van cognitieve prestaties die wordt bereikt door noötropica en hersenversterkers wetenschappelijk bewezen? We nemen de dagelijkse mentale helpers onder de loep. U kunt ook veel van de gepresenteerde noötropica kopen in onze online winkel.

Wat zijn noötropica? 

Nootropica zijn (meestal kruiden) stoffen die de bloed-hersenbarrière passeren en zo het centrale zenuwstelsel beïnvloeden. Hierdoor kunnen ze de hersenprestaties verbeteren, wat een positief effect kan hebben op de concentratie, focus en geheugenprestaties. Nootropics hebben weinig of geen bijwerkingen en zijn een essentieel onderdeel van hersenversterkers.

De wetenschappelijke ontdekking van Nootropics 

De Roemeens-Belgische arts, psycholoog en farmacoloog Corneliu E. Giurgea wordt beschouwd als de geestelijke vader van noötropica. In de jaren zestig testte hij nieuwe soorten medicijnen op dieren die, naar men hoopte, een kalmerend effect zouden hebben. Hoewel de pogingen mislukten, trok de stof UCB 1960 de aandacht van de onderzoeker vanwege zijn invloed op het centrale zenuwstelsel. Tests met mensen die aan een hersenschudding leden, toonden aan dat het gebruik van UCB 6215 hun herstel significant versnelde in vergelijking met een controlegroep en dat het gepaard ging met een merkbare verbetering van de geheugenprestaties. Even later werd UCB 6215 op de markt gebracht als Piracetam - en door Giurgea geclassificeerd als een vertegenwoordiger van een nieuwe klasse van stoffen: de noötropica.

Kenmerken en vereisten 

Giurgea had heel duidelijke ideeën over welke eigenschappen een stof moest hebben om als noötropisch te worden geclassificeerd. Volgens zijn definitie, die tot op de dag van vandaag algemeen wordt erkend, hebben nootropische stoffen de volgende 5 eigenschappen:

 1. Ze ondersteunen leer- en geheugenprestaties.
 2. Ze vergroten ook de weerstand van aangeleerd gedrag en geheugen tegen storende factoren.
 3. Ze beschermen de hersenen tegen fysieke of chemische schade.
 4. Ze verbeteren de efficiëntie van bepaalde mechanismen in de hersenschors.
 5. In tegenstelling tot veel andere psychotrope stoffen hebben ze noch een overdreven sederende noch stimulerende werking, hebben ze nauwelijks bijwerkingen en hebben ze een extreem lage toxiciteit.

Meer recente beschrijvingen van noötropische stoffen zijn meestal gebaseerd op de classificatie van Giurgea en voegen indien nodig meer punten toe. De volgende kenmerken worden vaak genoemd:

 • De bloed-hersenbarrière passeren
 • Stimulatie van de stofwisseling en hersenprestaties
 • Geen invloed op de bloeddruk
 • Geen invloed op de hersenfuncties (geen verandering in perceptie; verruiming van bewustzijn)

Nootropics versus stimulerende middelen 

Veel stoffen die vaak het etiket van een noötropicum krijgen, zijn volgens de bovengenoemde criteria geen echte noötropica. Dit geldt vooral voor stimulerende middelen zoals cafeïne. Dit laatste werkt ook als een psychotrope stof op het zenuwstelsel, maar heeft bij de meeste cafeïnebronnen geen noötropisch effect. Dit betekent: cafeïne heeft tot op zekere hoogte een geestverruimend en -veranderend effect. Bovendien kan cafeïneAls het te geconcentreerd is, veroorzaakt het ook fysieke of psychologische bijwerkingen. Daarnaast went het lichaam aan stimulerende middelen zoals cafeïne. Je moet dus continu de dosis verhogen om hetzelfde effect te krijgen.

Voor de formulering van hersenversterkers zijn stimulerende middelen minstens zo populair als noötropica. Niet voor niets worden ze, dankzij hun invloed op het autonome zenuwstelsel, geassocieerd met aanzienlijke voordelen, waarvan sommige overlappen met die van noötropica. Welke koffiedrinker kan zich serieus voorstellen dat hij zijn fysiek en cognitief activerende ochtendkoffie opgeeft?

Toch zijn er een aantal manieren waarop noötropica superieur zijn aan stimulerende middelen. Nootropics

 • weinig of geen lichamelijke of psychische bijwerkingen hebben,
 • niet leiden tot een ontwikkeling van tolerantie en
 • kan in een lage dosis gedurende een lange periode worden gebruikt - met hetzelfde effect.

Goed om te weten: veel hersenversterkers vertrouwen op een slimme combinatie van noötropica en stimulerende middelen om een ​​bijzonder hoge effectiviteit op de psyche en cognitieve prestaties te bereiken.

Volledig gebruik maken van intellectueel potentieel: dit is hoe noötropica werken 

Omdat noötropica de bloed-hersenbarrière kunnen passeren, tasten ze ons centrale zenuwstelsel aan. Daarbij bevorderen ze de bloedcirculatie en voorzien ze onze hersenen van energie op cellulair niveau, meer bepaald met de energiedrager adenosinetrifosfaat, die sommigen van ons wellicht kennen uit biologielessen als "ATP". Dit zorgt ervoor dat de hersenen optimaal kunnen werken. Daarnaast zijn nootropische stoffen vaak betrokken bij de aanmaak van neurotransmitters zoals dopamine of acetylcholine, wat ook een positief effect heeft op onze cognitieve prestaties.

IQ hack via supplement? Wat noötropica kunnen doen - en wat ze niet kunnen

Met noötropica kunnen we cognitief tot het uiterste gaan, maar niet verder. Een veel voorkomende misvatting over noötropica is dat ze op de een of andere manier ‘slimmer’ zijn of zich gedragen als ‘hersendoping’. Dat is niet het geval. Nootropische stoffen stellen ons eerder in staat ons volledige spirituele potentieel te ontwikkelen. Anders gezegd: je hebt geen invloed op ons IQ, maar schept de voorwaarden om het beste uit een IQ-test te halen.

Wie heeft er in het bijzonder baat bij hersenboosters? 

Veel hersenboosters gebruiken noötropica om mentale prestaties te optimaliseren. Brain boosters zijn klassiek gericht op alle mensen die afhankelijk zijn van het bereiken van maximale cognitieve prestaties gedurende een korte of lange periode in hun dagelijks leven - ondanks stress of andere verstorende factoren. Vooral de volgende groepen hebben er baat bij.

 • Leerlingen / studenten: Leren (naast feesten natuurlijk) maakt het grootste deel uit van het dagelijkse schoolleven. Nootropics ondersteunen leer- en geheugenprestaties en zorgen voor de best mogelijke prestaties in belangrijke examenfasen. Niet voor niets zijn sommige studenten inmiddels bekend met hersenversterkers.
 • Kantoormedewerker: Degenen die met de geest werken, zijn afhankelijk van de laatste om betrouwbaar te kunnen functioneren. Dit geldt niet alleen voor bijzonder creatieve beroepsgroepen zoals kunstenaars of schrijvers, maar geldt ook voor bijna elke kantoorbaan. Hersenboosters kunnen vooral nuttig zijn in stressvolle werkgerelateerde tijden met een hoge mate van mentale stress.
 • atleet: Zelfs atleten kunnen in hoge mate profiteren van hersenversterkers. En daarmee bedoelen we niet alleen e-atleten en hobbygamers, maar ook atleten. Omdat een scherpere focus de verbinding tussen geest en spier versterkt, kunnen deze laatste veel efficiënter trainen - en zo het meeste uit hun trainingen halen.

Niet voor niets worden noötropische ervaringen grotendeels gedeeld door mensen uit deze groepen.

De studielocatie

Om als een "echte" noötropicum te worden beschouwd, moet de werkzaamheid van een stof zijn bewezen door middel van klinische onderzoeken. In feite is dit het geval voor veel van de stoffen die worden geadverteerd en gebruikt als noötropica - van ginko biloba tot guarana tot Choline - de zaak. Hoewel de studieresultaten voor veel stoffen ondubbelzinnig zijn, is verder onderzoek nodig voor andere stoffen om het exacte werkingsmechanisme te onderzoeken en te bewijzen.

Core Labs X NZT Power "Energy Boost" 15 caps

59,95 EUR

Revvange Nutrition Brain Pro 60 Caps

44,95 EUR

PerforMax Labs - NootropiMax 60 Caps

34,95 EUR

Revvange Nutrition Happy Bee 60 capsules

39,95 EUR

Boost je brein: de 10 beste noötropica in één oogopslag

Sinds de stofgroep in de jaren zeventig voor het eerst werd geclassificeerd, is de lijst van noötropica steeds langer geworden. We presenteren tien van de bekendste - en meest effectieve - noötropische stoffen die niet voor niets keer op keer worden gebruikt en grotendeels verantwoordelijk zijn voor de werking van hersensupplementen.

1.) Alpha GPC

Alpha GPC wordt beschouwd als een voorloper van de neurotransmitter acetylcholine en heeft een bijzonder positieve invloed op de geheugenprestaties. De nootropic is erg populair bij atleten, niet in de laatste plaats vanwege zijn vlijmscherpe focus. Dus steun je Alpha GPC niet alleen bij het ontwikkelen van uw cognitieve, maar ook bij uw trainingspotentieel.

2.) Ashwagandha Extrakt 

Ashwagandha is waarschijnlijk een van de langstlopende noötropica die er zijn. Het geneeskrachtige kruid wordt al meer dan 3.000 jaar in de Ayurvedische geneeskunde gebruikt - en wordt dankzij zijn eigenschappen nu niet alleen gewaardeerd in de (alternatieve) geneeskunde, maar ook in de supplementenindustrie. De stof verhoogt de cognitieve prestaties en de interne drive, versterkt het immuunsysteem en vermindert tegelijkertijd vermoeidheid en stress.

3.) Bacopa Monnieri Extrakt 

Met Bacopa Monnieri De volgende traditionele Ayurvedische medicinale plant staat op het punt te verschijnen in onze lijst met de beste noötropica. Bacopa Monnieri Extract zorgt voor het functioneren van bestaande synapsen en de vorming van nieuwe, waardoor een optimale hersenfunctie wordt gegarandeerd. De stof is ook populair in hersenboosters omdat het ook stress, angst en depressieve stemmingen verlicht.

4.) Choline 

Choline, in supplementen vaak als beter bruikbaar Cholinebitartraat gebruikt, is een van de best onderzochte noötropica. In studies heeft de stof zijn extreem positieve effecten op de geheugenprestaties en het concentratievermogen al meerdere keren bewezen.

5.) Ginkgo biloba 

Ginkgo biloba mag niet ontbreken op ons lijstje. De zeer krachtige stof geeft veel bekende hersenversterkers hun gewaardeerde effect. Ginkgo biloba zorgt voor een betere doorbloeding van de hersenen en optimaliseert daardoor de cognitieve prestaties. En dat niet alleen: bovendien is Ginkgo biloba in staat om het niveau van het stresshormoon cortisol in het lichaam te verlagen - en is daarom ideaal voor eerste hulp in stressvolle en psychologisch stressvolle tijden.

6.) Guarana-extract 

De nootropische guarana is waarschijnlijk bekend bij velen van energiedrankjes, maar wordt ook steeds weer gebruikt in hersenversterkers. Voor een goede reden. Door de antioxidant kunt u profiteren van de stimulerende effecten van cafeïne om te profiteren zonder de typische bijwerkingen te accepteren. Dit is wat het guarana-extract bevat cafeïne zeer langzaam en gelijkmatig vrijgegeven.

7.) Melatonine

Als slaaphormoon is melatonine grotendeels verantwoordelijk voor het behoud van onze volledige hersenprestaties. Als supplement gebruikt melatonine een kalmerend, slaapbevorderend en balancerend effect. Met name mensen die lijden aan slapeloosheid en het daarmee gepaard gaande gebrek aan slaap, kan melatonine helpen om een ​​natuurlijk dag-nachtritme te bereiken.

8.) Kanna

De Zuid-Afrikaan Kanna-Plant zou een zeer sterke invloed hebben op de cognitieve prestaties. Werkt in een lage dosis Kanna ook stemmingsbevorderend, angstverlichtend en kalmerend.

9.) Lion's Mane Mushroom 

De Lion's Mane Mushroom bewijst dat paddenstoelen ook zeer krachtige noötropische eigenschappen kunnen hebben. De paddenstoel, die al lang in de traditionele Chinese geneeskunde wordt gebruikt, ondersteunt de vorming van synapsen, optimaliseert de hersenprestaties en beschermt de hersenen.

10.) Rhodiola Rosea 

Rhodiola Rosea, in Duitsland ook bekend als rozenwortelextract, is niet alleen een zeer effectief noötropicum, maar ook een zeer effectief adaptogeen. Met andere woorden: Rhodiola Rosea helpt ons lichaam en psyche om zich aan stress aan te passen. Het maakt niet uit of de oorzaak van de stress fysiek, emotioneel of psychologisch is. Bovendien staat Rhodiola Rosea erom bekend de stemming te verbeteren en stemmingswisselingen te helpen voorkomen. Eigenschappen die de stof tot een echte allrounder onder de noötropica maken.

Hersensupplementen: slimme combinatie, maximaal effect

Elke nootropic heeft al een positief effect op onze cognitieve prestaties als een enkele voorbereiding. Veel hersensupplementen stoppen echter niet bij één ingrediënt. Heel wat van de krachtigste hersenversterkers vertrouwen zelfs op een hele cocktail van nootropische en psychotrope stoffen om het grootst mogelijke effect te bereiken. Het hoogtepunt: de effecten van de gebruikte actieve ingrediënten worden niet zomaar opgeteld, maar soms zelfs vele malen versterkt. Enerzijds is dit te wijten aan aanzienlijke synergie-effecten. Aan de andere kant vertrouwen veel hersenversterkers bewust op ingrediënten die de biologische beschikbaarheid - d.w.z. het fysieke absorptievermogen - van de gebruikte actieve ingrediënten verhogen.

Conclusie: noötropica en hersenversterkers - mentale alledaagse helpers 

Nootropics en hersenversterkers zijn een integraal onderdeel geworden van de moderne supplementenindustrie. Over de hele wereld vertrouwen zowel mensen met een mentaal veeleisend (professioneel) dagelijks leven als sporters op het positieve effect van mentale alledaagse helpers. De stoffen zorgen er immers voor dat ons brein in iedere situatie optimaal kan werken. Veel hersenboosters verhogen ook de stressbestendigheid en verbeteren de stemming. Brainboosters zijn dus vooral één ding: een garantie dat er geen (cognitief) potentieel meer wordt verspild!

Terug naar boven knop